Britský důkaz efektivity domácího vzdělávání?

24. 11. 2017 1:10:54
Před pár lety jsem ze zvědavosti (to víte, setkání s kreacionisty občas přerostou únosnou mez) projížděla studie o homeschoolingu v USA. Pokud si pamatuji, vyplývalo z nich rozdělení doma vzdělávajících rodičů zhruba na dvě půle

- absolutní dementy z bible beltu, co nechtějí, aby se jejich děti ve škole učily skutečnou vědu (biologii) a základy zodpovědného sexuálního života (i.e. co je to antikoncepce a jak se používá) a
- inteligentní a vzdělané rodiče zděšené úrovní amerického základního a středního školství.
Podle toho to dopadá. V bible beltu vyrůstají další generace ignorantů, je tam nejvyšší míra teenage pregnancies a největší míra STD. Jinde jsou sice úlety typu naší krásky Houdové (vždycky, když s ní čtu nějakej rozhovor, vzpomenu si na jistý architektonický prvek - falešný štít, který dělá dojem, že je v domě ještě další patro, ale není. Houdové vysoké čelo je takovým falešným štítem bránící lidem nahlédnout, že za ním není mozek), ale podstatně víc už se tam ta děcka doma fakt vzdělávají.
Vzhledem k tomu, že v GB není bible belt, dá se očekávat, že procenta homeschoolujících rodičů budou vychýlena směrem k těm, co to dělají, protože jim skutečně záleží na vzdělání jejich dětí, a nikoli na ochraně ratolestí před fakty.

A skutečně. V článku z The Guardian se dočteme, že si 65 % doma vzdělávaných dětí vedlo lépe než 75 % těch vzdělávaných systémově. Co si však z takové informace odnést? Že je domácí vzdělávání nutně výbornou volbou, zatímco to systémové selhává a selhávat bude, ať uděláme cokoli? Ani vzdáleně. K takovým závěrům totiž nemáme ani minimální množství relevantních informací.

I když pomineme z výše uvedeného textu vyplývající velice zásadní motivaci rodičů, důležité jsou přinejmenším dvě další věci. Jedna souvisí s rodičovskou investicí, druhá s hromadností výuky. Začněme s druhým ze jmenovaných bodů. Pokud se někdo intenzivně individuálně věnuje dítěti, dává mu naprosto samozřejmě větší šanci na úspěch. Při hodinách vzdělávání se neztrácí čas kontrolou docházky, zkoušením druhých, vybíráním domácích úkolů, a výuka, která je v daném časovém intervalu předána, je personalizovaná (když dítě ještě neumí zlomky, bude ještě cvičit zlomky). To je v podmínkách současných standardních tříd sice nereálné, jistě se však dají nalézt způsoby, jak tento aspekt hromadné výuky zlepšit, ukáže-li se být rozhodujícím (a přinejmenším postřehy z využití matematiky z Khan Academy v prostředí amerických škol napovídají, že ano, jde o významný faktor, a ano, dá se na něm zapracovat i v podmínkách hromadné výuky). K rodičovské investici je nutné poznamenat, že výběr rodičů je u homeschoolingu biasován směrem k těm, kteří jsou ochotní trávit se svým potomkem hodně svého času, intenzivně se mu věnovat atd. Takových je mezi systémově vzdělávanými dětmi nutně podstatně menší procento. Přitom právě intenzita vztahu a ochota být potomkovi při ruce mohou hrát v osvojování informací zásadní roli i u systémově vzdělávaných dětí. Jsou snad "systémové" děti, které se umístily lépe než většina domškoláků, potomky nepečujících rodičů? Silně o tom pochybuji.

Otázkou tak je, zda
- když vybereme malé třídy s hodně individualizovanou výukou, nedopadneme úplně stejně?
- když vybereme systémově vzdělávané děti, kterým se ale rodiče v mimoškolní době plně věnují, nedopadneme úplně stejně?

Pokud jo, v zásadě by to znamenalo, že změnou v systému vzdělávání můžeme (ano, nemusíme) produkovat mnohem lépe vzdělané "systémové" absolventy, nežli jsou ti dnešní, a potenciálně i výrazně kvalitněji vzdělané, nežli jsou domškoláci.

Ke cti výzkumníků budiž přičteno, že si jisté zavádějící faktory uvědomují -

Rothermel said: ‘The improved exam results could be down to the sheer quantity of parental attention and the sense of long-term security that gives them... It could also be down to the fact that families who home educate from birth had worked with their children from the word go and without the disruptive transition at an early age to the very different environment of school .’

Problém je, když se takováhle v zásadě pilotní studie, která v sobě nemá navržené absolutně žádné mechanismy na odhalení skutečných příčin pozorovaného jevu, interpretuje jednoznačně ve prospěch kauzality, která se líbí jejím autorům, a takto je to prezentováno veřejnosti. Obávám se, že nikdo z těch, kdo teď radostně zavýskl nad důkazem skvělosti domácího vzdělávání, nedokáže svým potomkům předat tohle nezbytně nutné kritické posouzení publikovaných informací. Žel, většina z nich budou absolventi našeho systémového vzdělávání, které je to tedy nenaučilo též. Tady máme rozhodně co zlepšovat.

Disclaimer: Berte to jako rychlé zamyšlení nad článkem, ne propracovanou studii problematiky domácího vs. systémového vzdělávání. Pokud to ponoukne k zamyšlení i někoho dalšího, kdo má třeba k dané problematice načteno více než já, ráda si jeho text přečtu.

Autor: Jelena Příplatová | pátek 24.11.2017 1:10 | karma článku: 14.31 | přečteno: 832x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 25.51 | Přečteno: 522 | Diskuse

Vlastík Fürst

S Ním jsem silný

David pokračuje ve své písni. Už v ní stihl Stvořiteli říci vše, co ho trápí. Sdílí se s ním o své obavy z toho, že jeho vojsko bez pomoci shůry prohraje. Strach mu ale nahání i mlčení nebes.

8.3.2024 v 19:10 | Karma článku: 12.36 | Přečteno: 205 | Diskuse

Vít Olmer

Bitva o důchod (humoreska)

Nedávno jsem se dočetl, že nějaká paní měla z vyřizování svého důchodu hlavu jak pátrací balon. Chtěl bych ji utěšit...

8.3.2024 v 19:08 | Karma článku: 43.99 | Přečteno: 8020 | Diskuse

Tien Tran Tat

Koupil bych si průvodce po Vietnamu? Spíš nekoupil

Nedávno jsem v ruce držel průvodce po Vietnamu. Publikováno v roce 2018. Není to jediný průvodce, který jsem prolistoval. Vždycky mě zaujme filmové doporučení. Většinou nabídka amerických válečných filmů. Rozčiluje mě to.

6.3.2024 v 8:24 | Karma článku: 23.74 | Přečteno: 409 | Diskuse
Počet článků 21 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1352

Politicky nekorektní internetový troll s biologickým pohlavím ženským, oba, troll i pohlaví, militantně antifeministického zaměření. Profesí eviluční biolog, zájmově vědecký žvanil. Adultní jedinec s antitheistickými sklony, fanatik antifanatismu, fanoušek antiky.

Fair Warning: Ačkoli je zde žvanivý troll členem výboru Klubu skeptiků Sisyfos a spolku Ateisté ČR, jakož i zaměstnancem Katedry filosofie a dějin přírodních věd PřF UK, názory publikované na tomto blogu jsou výhradně jeho vlastní, a v žádném případě je, pod pohrůžkou umlácení Flegrovou učebnicí evoluční biologie, nelze zaměňovat s oficiálními stanovisky libovolné organizace, v níž kdy figuroval, figuruje, či figurovat bude. Případní udavači nechť se považují za seznámené s faktem, že na mých pracovištích a v zájmových spolcích je moje prořízlá huba známa jen o málo méně než jejich matka.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...