Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hliník se přestěhoval do vakcín

Proč dnes řada maminek odmítá svoje potomstvo očkovat? Jedním z důvodů je patrně skutečnost, že už kolem sebe vidíme spíše výše uvedený mýtus, nežli potenciální děsivé následky našich "nevinných" dětských nemocí.

Hliníku je sice ve vakcínách "tolik", že dávku, kterou z nich děťátko přijme za rok svého života, výrazně překoná už jenom něco tak zoufale nezdravého, jako je mateřské mléko za stejné období*. Nežádoucí účinky očkování potom bývají zpravidla... vůbec žádné, občas mírné (zvýšená teplota například) a jen velice zřídka vážnější, ale přece jenom se o nich čas od času doslechneme. Očkovacích dávek se jen v naší republice ročně rozdá několik stovek tisíc, takže i maličké riziko nutně znamená několik případů komplikací. Ty jsou tak v očích rodičů přítomné, skoro hmatatelné, a obava z nich pochopitelná.

Katastrofální následky prodělání některých očkováním preventabilních nemocí jsou oproti tomu prakticky neviditelné. Rizika tu jsou: Tetanus může být smrtelný, stejně tak černý kašel, obzvláště pak u velmi malých dětí. Příušnice mohou vést u postpubertálních mužů k zánětům varlat a neplodnosti (u dívek k zánětu vaječníků), zarděnky způsobují potraty. Většina těchto nemocí s sebou přináší možné komplikace v podobě zánětů dýchacího ústrojí a mozku a ztráty či poškození některých smyslů (sluchu, zraku). Specialitou spalniček je takzvaná subakutní sklerotizující panencefalitida, progresivní zánět mozku vedoucí k postupné ztrátě motorických funkcí a k následné smrti obvykle do tří let od diagnózy.

"Fun fact": Novorozenec, který se nakazil zarděnkami během svého nitroděložního vývoje, si do života může odnášet poškození zraku, sluchu, srdeční vady, mikrocefalii, poškození intelektu, zvýšené riziko cukrovky, schizofrenie, autismu či glaukomu. Mimo to může být infekční i po dobu více než jednoho roku a šířit tak riziko poškození vyvíjejích se plodů mezi všechny nastávající maminky, s nimiž se sejde např. v čekárně u lékaře. Zarděnky se šíří vzduchem, přímého kontaktu netřeba.

U malého počtu nakažených jedinců ročně se riziko komplikací pochopitelně nemá šanci projevit v plné kráse. Kupříkladu zmiňovaná subakutní sklerotizující panencefalitida se zřejmě u malých dětí vyskytne zhruba v jednom případu z 600 nakažených, čili ji v současných počtech cca do 100 nakažených souhrnně ve všech věkových kategoriích u nás naštěstí nepotkáváme. Co se ale stane, když kvůli klesající proočkovanosti naší populace počty nemocných opětovně vzrostou? Budou kolem nás umírat děti, které by zemřít nemusely?

Řada komplikací dětských nemocí zůstává našim zrakům skrytá, velmi viditelné jsou ale symptomy dětské obrny. Jistě, u některých dětí je průběh nákazy zcela asymptomatický (nemocný si ani není vědom, že u něj nákaza probíhá), u jiných se však projeví v plné síle. Celoživotní následky "lehčího" průběhu nemoci znají někteří z autobiografické knihy Už zase skáču přes kaluže australského spisovatele Alana Marshalla, těžší průběh ani zkazky o něm už ale většina z nás nepamatuje. Přesto tu mezi námi stále žijí lidé, kteří si z poliomyelitického balíčku vytáhli nejkratší stébla - nákaza v dětském věku je do konce života odkázala na neforemné mechanické monstrum, takzvané železné plíce.

Rozhovor s Paulem Alexanderem, jedním z lidí, jimž železné plíce zachránily život, si můžete poslechnout ve facebookovém videu stránky Gizmodo, další informace pak naleznete v tomto článku.

Proč děsit nastávající a současné mladé rodiče takovými nepěknými příběhy, když tu při současném počtu nákaz dětskými nemocemi takové zásadní komplikace skutečně téměř nehrozí? Protože s klesající proočkovaností hrozit mohou. A protože když budou hrozit třeba až za 15 let, budou jejich synové riskovat neplodnost, a za 20 - 30 let budou jejich potomci v té době možná sami v očekávání. A protože u řady z těchto nemocí sice existuje prevence (vakcína), nikoli ale léčba (respektive pouze symptomatická). A protože i ta symptomatická léčba virových onemocnění s sebou může sama nést další rizika - například potenciálně smrtící Reyův syndrom.

Zlé farmafirmy na vakcínách jen rýžují prachy? Za celoživotní následky prodělaných nákaz a jejich komplikací vyrýžují více. Chcete-li je připravit o výdělek, doporučujeme očkování. Pokud tedy potřebujete jiný důvod než ochranu zdraví vašeho potomstva.
* Obsah hlinitých solí v dávce vakcín je pod 2 miligramy, přepočítáno na čistý hliník pod 1 miligram. Kojení za rok: 20 miligramů hliníku, v umělém mléce potom výrazně víc. Kolik z vás do dítěte vrazilo 20 vakcín za rok?
--
Zveřejněný text byl dříve publikován na facebooku za stránku Sisyfos - Český klub skeptiků. Autorkou jsem já. Některé informace stojí za to čas od času připomenout.

Autor: Jelena Příplatová | pátek 24.11.2017 8:54 | karma článku: 23,17 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Jelena Příplatová

Malíř pravěku Zdeněk Burian zřejmě mimoděk pochopil evoluci

Kdo z nás by neměl rád Burianovy obrázky dinosaurů? Jestlipak jste však věděli, že tento plodný a talentovaný malíř - na rozdíl od mnoha současných novinářů, výborně chápal evoluci?

26.11.2017 v 16:07 | Karma: 26,97 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Věda

Jelena Příplatová

Britský důkaz efektivity domácího vzdělávání?

Před pár lety jsem ze zvědavosti (to víte, setkání s kreacionisty občas přerostou únosnou mez) projížděla studie o homeschoolingu v USA. Pokud si pamatuji, vyplývalo z nich rozdělení doma vzdělávajících rodičů zhruba na dvě půle

24.11.2017 v 1:10 | Karma: 14,58 | Přečteno: 833x | Diskuse| Osobní

Jelena Příplatová

17. listopad a Santa Claus

Před pěti lety jsem byla požádána Literárními novinami, abych sepsala článek obhajující Santa Clause oproti Ježíškovi - zatímco Ježíška byl ochoten hájit kde kdo, na stranu Santy se nikdo příliš nehnal. Jsme správní vlastenci, ne?

14.11.2016 v 13:44 | Karma: 10,47 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost

Jelena Příplatová

Expozice Archa Noemova: Politicky korektní kabinet kuriozit

tl;dr: Expozicí Archa Noemova nás Národní muzeum ujistilo, že jsou jeho odborníci chytří lidé, kteří ovládají řadu dlouhých a obtížných slov, a zároveň vyřešilo tři nejpalčivější problémy své současné existence:

11.11.2016 v 11:27 | Karma: 14,99 | Přečteno: 726x | Diskuse| Věda

Jelena Příplatová

O bozích, skepsi a Grygarech

V posledních dnech se, jako už zhruba po tisící, strhla na facebooku soutěž o nejpravějšího skeptika*. Co to je? To nikdo neví, ale každý na to má vlastní názor a nebojí se ho použít.

1.7.2015 v 1:13 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05

V nadcházejících dnech bude v ČR opět mrznout, v noci na čtvrtek budou podle ČHMÚ přízemní mrazíky...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Rusové ostřelovali Charkov, Ukrajinci zasáhli ropné sklady u Smolenska

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  10:59

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě změní oproti tomu, jak to původně navrhla vláda....

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1352x
Politicky nekorektní internetový troll s biologickým pohlavím ženským, oba, troll i pohlaví, militantně antifeministického zaměření. Profesí eviluční biolog, zájmově vědecký žvanil. Adultní jedinec s antitheistickými sklony, fanatik antifanatismu, fanoušek antiky.

Fair Warning: Ačkoli je zde žvanivý troll členem výboru Klubu skeptiků Sisyfos a spolku Ateisté ČR, jakož i zaměstnancem Katedry filosofie a dějin přírodních věd PřF UK, názory publikované na tomto blogu jsou výhradně jeho vlastní, a v žádném případě je, pod pohrůžkou umlácení Flegrovou učebnicí evoluční biologie, nelze zaměňovat s oficiálními stanovisky libovolné organizace, v níž kdy figuroval, figuruje, či figurovat bude. Případní udavači nechť se považují za seznámené s faktem, že na mých pracovištích a v zájmových spolcích je moje prořízlá huba známa jen o málo méně než jejich matka.