Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J75i85ř88í 50K83i76n55d17l

26. 11. 2017 21:40

Albert Einstein vyznává víru v Boha "Věřím v jednoho osobního Boha s klidným svědomím mohu říci, že jsem nikdy v životě neholdoval žádnému bezbožnému životnímu systému. Již jako mladý student jsem odmítal vědecký postoj 80-tých let, a považuji vývojové teorie Darwinovy, Haeckelovy a Huxleovy za beznadějné a zastaralé. Nesmíme zapomínat na to, že i vývoj pokračuje a to nejen v technice, ale i ve vědě a především v jejich přírodovědeckých odvětvích. O většině představitelů této vědy můžeme říci: Jsou zajedno v tom, že víra a věda nestojí nepřátelsky proti sobě.

2 3
možnosti
Foto

Zase někdo pomlouvá chudáka Einsteina, taková neúcta vůči tomuto geniálnímu člověku :(

"The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this."

Letter to philosopher Eric Gutkind, January 3, 1954.

"It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it."

Albert Einstein, letter to an atheist (1954), quoted in "Albert Einstein: The Human Side," edited by Helen Dukas & Banesh Hoffman.

"During the youthful period of mankind's spiritual evolution, human fantasy created gods in man's own image who, by the operations of their will were supposed to determine, or at any rate influence, the phenomenal world."

Albert Einstein, quoted in "2000 Years of Disbelief," James Haught.

"It seems to me that the idea of a personal God is an anthropological concept which I cannot take seriously. I also cannot imagine some will or goal outside the human sphere.... Science has been charged with undermining morality, but the charge is unjust. A man's ethical behavior should be based effectually on sympathy, education, and social ties and needs; no religious basis is necessary. Man would indeed be in a poor way if he had to be restrained by fear of punishment and hope of reward after death." Albert Einstein, "Religion and Science," New York Times Magazine, November 9, 1930.

4 0
možnosti
Foto

Děkuji za zajímavý článek:-)

1 0
možnosti
Foto

Evoluce ovšem stále probíhá, je to vidět na hmyzu, např. na pavoucích.

2 0
možnosti
Foto

Samozřejmě, že probíhá. Není důvod, proč by neprobíhala. Je to, mimochodem, vidět i na obratlovcích. Zrovna nedávno byl pozorován vývoj nového druhu ptáka :) http://science.sciencemag.org/content/early/2017/11/20/science.aao4593.full

1 0
možnosti
Foto

R^ať pochopil či jen tušil každopádně je jeho dílo velkým přínosemR^

1 0
možnosti
Foto

Je možné, že evoluci s výjimkou člověka nelze dokázat prostřednictvím existence mezičlánků, tedy prostřednictvím fylogeneze, ale lze ji dokázat průběhem ontogeneze, která ve zkratce tu fylogenezi opakuje.

Ono ty mezičlánky se logicky velmi těžko budou nacházet v paleontologických nálezech, protože evidentně se musely vyskytovat v malých množstvích v malých lokalitách. A okamžitě vyhynout.

Existenci možnosti evoluce ukazuje úspěšně vývoj domácích zvířat. Co má co společného čínský pinčl s mlékařským psem? Tedy rozrůznění živočišných i rostlinných druhů je možné z jednoho společného předka,.

Dotaz: Četla jste takovou menší knihu zoologa Veselovského o jeho pobytu v Austrálii.

2 0
možnosti
ZH

Různorodost psích plemen není dokladem pro evoluci, ale jen výsledek velké genetické plasticity tohoto druhu.

2 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1352x
Politicky nekorektní internetový troll s biologickým pohlavím ženským, oba, troll i pohlaví, militantně antifeministického zaměření. Profesí eviluční biolog, zájmově vědecký žvanil. Adultní jedinec s antitheistickými sklony, fanatik antifanatismu, fanoušek antiky.

Fair Warning: Ačkoli je zde žvanivý troll členem výboru Klubu skeptiků Sisyfos a spolku Ateisté ČR, jakož i zaměstnancem Katedry filosofie a dějin přírodních věd PřF UK, názory publikované na tomto blogu jsou výhradně jeho vlastní, a v žádném případě je, pod pohrůžkou umlácení Flegrovou učebnicí evoluční biologie, nelze zaměňovat s oficiálními stanovisky libovolné organizace, v níž kdy figuroval, figuruje, či figurovat bude. Případní udavači nechť se považují za seznámené s faktem, že na mých pracovištích a v zájmových spolcích je moje prořízlá huba známa jen o málo méně než jejich matka.