Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukradené děti

Fascinuje mě, kolik času a prostoru věnují čeští blogeři, fejsbukáři a v poslední době už i média a známější osobnosti kauze dvou českých dětí "ukradených" norskou sociálkou. Člověk má skoro pocit, že jsou to jediné české děti, na nichž je pácháno jakékoli příkoří, nebo kterým je třeba pomoct, a že odebrání dětí matce a jejich předání do pěstounské péče je to úplně nejhorší, co se může dítěti stát - nějaké leukémie, týrání vlastními rodiči, šikana, sebevražda kvůli odsudkům pro sexuální orientaci atd. jsou proti tomu procházkou růžovým sadem. 

Nechápejte mne špatně, oné rodiny je mi samozřejmě líto, a způsob fungování norské sociálky se mi zdá poněkud nešťastným. Na druhou stranu frekvence, s jakou na mne vyskakuje právě a jenom tento případ - pořád dokola, ze všech možných i nemožných koutů internetu - už mi připadá poněkud podezřelá.

Možná jsem se nějakým zázrakem ocitla v České republice z paralelní dimenze, kde jsme tak neuvěřitelně šťastnou zemí, že je u nás třeba bojovat jenom za tyto dvě děti, a všechny ostatní jsou zdravé, vpořádku a v bezpečí. A možná je jenom českej internetovej a mediální svět plnej pokrytců, kteří za svou internetovou či veřejnou kariéru snad ani jednou nezmínili žádné dítě v nouzi, ale teď mají najednou plný gatě empatie, protože tohle lze, na rozdíl od dětské leukémie, docela výhodně použít k obhajobě názorů s dětskými právy zcela nesouvisejících (Omg, Norsko je zlé na cizince, ale jenom na některé cizince... chápejte, k muslimům si tam tohleto nikdo nedovolí!).

Tak já zkusím nadhodit pár hloupejch detailů, jo? Jenom za letošek zemřelo několik dětí kvůli šarlatánům, kteří jejich rodičům doporučili ukázat prostředník standardní medicíně. Kde jsou ty davy pobouřených ochránců dětských práv vyhrožující jadernejma bombičkama svrženejma na domy šarlatánů (a nikoli na Oslo)? Počet týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí v ČR rok od roku roste, odhalených případů je každý rok několik tisíc. Kde jsou armády dobrovolníků nabízejících těmto dětem a jejich rodinám pomocnou ruku (a nikoli jen rodině sourozenců Michalákových)? V minulém roce bylo utýráno devět dětí. Kde jsou blogeři bijící na poplach, že má dítě především právo na vlastní život (a nejen na vlastní rodiče)! Asi 60 dětí ročně u nás umírá na rakovinu, kde jsou petice za to, aby stát zlepšil péči o nemocné děti, dal více peněz na výzkum apod. (a nikoli za to, aby stát vykopl norského velvyslance a stáhl zpět toho našeho)? Každý rok se u nás rodí asi 30 dětí s cystickou fibrózou. Je možné zavést plošný screening a moderními metodami zabránit dokonce už početí postiženého dítěte - počet případů by se smrskl tak na jeden až dva ročně. Test stojí 50 Kč na člověka. Kde je tlak na vládu, aby testování zavedla, anebo alespoň pomohla s jeho propagací, i kdyby podstoupení testu bylo nakonec dobrovolné a lidé si ho platili sami (tím by se vláda přece taky postavila za práva rodin vychovávat své zdravé potomky, a za práva dětí na plnohodnotnej život)?

Nic z toho se svou důležitostí asi ani zdaleka nemůže rovnat kauze Michalákových. Vždyť tam jde o celé dvě zdravé a žijící děti!

Jste-li člověkem, který se o dětská práva dlouhodobě zajímá, a pomáhá, kde se dá, třebas se i účastní léčení nemocných dětí, a náhodou se v současnosti zabýváte i touto kauzu, nemusíte se urážet, o vás tento článek není. Nebo jste se dosud o nic podobného nezajímali, ale teď jste si všimli tohoto smutného případu, a chcete aktivně pomoci (a ne si jen přihřívat polívčičku vlastních ideologií či konsporačních teorií), ani o vás tento článek není. Pro koho a kom je tento článek především? Inu pro ty a o těch, kteří dnes mají plnou hubu těchto dvou dětí, ale

... Nobelovu cenu za mír pro Malalu Yousafzai komentovali slovy o nějaký muslimský krávě, jejíž veškerej úspěch spočívá v tom, že se nechala postřelit

... léčení britského chlapce s nádorem v pražském protonovém centru komentovali slovy o britskejch fraccích, do kterejch nám nic není, a ještě přihodili pár bonmotů o přičmoudlících

... narození Milovických paterčat komentovali urážkami rodičů, kteří si, jako všichni romského původu, sekají spratky jak Baťa cvičky, hlavně aby nemuseli do práce

... svorně proklínají jakékoli život chránící nařízení vlády nebo EU, včetně zarputilého boje proti zákazu kouření v restauracích, přičemž požívají formulky "i kdyby to mělo zachránit jediné dítě!" jako posměšku

... vysmívají se každému mrtvému dítěti, za jehož smrt mohlo oblbnutí rodičů nějakým alternativním kreténem, anti-vakcinačními fanatiky apod. s tím, že se aspoň špatné geny samy vyřadily z populace

... zásadně odmítají jakékoli zasahování cizích států do vnitřních záležitostí země. Amíci v Afghánistánu jsou absolutní zlo, za všechny severoafrický krize z posledních let může židozednářský spiknutí řízený z Ameriky, EU by měla za každou cenu držet svý špinavý pracky od Ukrajiny (ruští vojáci se tam dovolenkovat pochopitelně mohou, jak se jim zlíbí)... ale tu hnusnou norskou sociálku by měl někdo zničit, tu jim tam teda tolerovat nesmíme, vždyť nejde jen o naše dvě děti, ale i o spoustu dalších včetně těch norskejch, omg! jaktože někdo nezasáhne??? Let's Nuke Oslo!

... a v zásadě libovolnej další kretén, kterýmu můžou bejt ukradený všechny děti světa, přičemž ty s jinou barvou kůže, "špatnou" krajinou původu, anebo třeba "nedobrou sexuální orientací" by podle něj ukradeny přímo být měly, ale teď se bude do krve bít za dvě cizí děti, protože mu to v jistých kruzích vylepší imič.

Je mi samozřejmě jasné, že se mi v komentářích objeví asi miliarda poznámek na téma "OMG! Jak můžeš obhajovat norskou sociálku! Že se nestydíš, takhle pomlouvat tu nebohou rodinu!", už jsem tak nějak zvyklá, že zejména husy nejpotrefenější neumí číst, respektive nejsou schopny pochopit čtený text. Mediálně - a internet se stává médiem opravdu mocným - naboostované kauzy obratně kradou pozornost od jiných (ne?)podstatných věcí. Nepřikyvujeme s davem do rytmu? Pak jsme ti zlí. Case solved. V titulku tohoto povzdechnutí stojí "ukradené děti", a nepochybuju, že většina čtenářů z titulku okamžitě poznala, že půjde o ty dva kluky. O koho jiného? Všechny ty týrané, nemocné, zanedbané, barevné, šikanované a jinak potřebné děti jsou přece ukradené nám.

Autor: Jelena Příplatová | neděle 30.11.2014 10:15 | karma článku: 15,82 | přečteno: 1381x
  • Další články autora

Jelena Příplatová

Malíř pravěku Zdeněk Burian zřejmě mimoděk pochopil evoluci

Kdo z nás by neměl rád Burianovy obrázky dinosaurů? Jestlipak jste však věděli, že tento plodný a talentovaný malíř - na rozdíl od mnoha současných novinářů, výborně chápal evoluci?

26.11.2017 v 16:07 | Karma: 26,97 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Věda

Jelena Příplatová

Hliník se přestěhoval do vakcín

Proč dnes řada maminek odmítá svoje potomstvo očkovat? Jedním z důvodů je patrně skutečnost, že už kolem sebe vidíme spíše výše uvedený mýtus, nežli potenciální děsivé následky našich "nevinných" dětských nemocí.

24.11.2017 v 8:54 | Karma: 23,17 | Přečteno: 881x | Diskuse| Věda

Jelena Příplatová

Britský důkaz efektivity domácího vzdělávání?

Před pár lety jsem ze zvědavosti (to víte, setkání s kreacionisty občas přerostou únosnou mez) projížděla studie o homeschoolingu v USA. Pokud si pamatuji, vyplývalo z nich rozdělení doma vzdělávajících rodičů zhruba na dvě půle

24.11.2017 v 1:10 | Karma: 14,58 | Přečteno: 833x | Diskuse| Osobní

Jelena Příplatová

17. listopad a Santa Claus

Před pěti lety jsem byla požádána Literárními novinami, abych sepsala článek obhajující Santa Clause oproti Ježíškovi - zatímco Ježíška byl ochoten hájit kde kdo, na stranu Santy se nikdo příliš nehnal. Jsme správní vlastenci, ne?

14.11.2016 v 13:44 | Karma: 10,47 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost

Jelena Příplatová

Expozice Archa Noemova: Politicky korektní kabinet kuriozit

tl;dr: Expozicí Archa Noemova nás Národní muzeum ujistilo, že jsou jeho odborníci chytří lidé, kteří ovládají řadu dlouhých a obtížných slov, a zároveň vyřešilo tři nejpalčivější problémy své současné existence:

11.11.2016 v 11:27 | Karma: 14,99 | Přečteno: 726x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1352x
Politicky nekorektní internetový troll s biologickým pohlavím ženským, oba, troll i pohlaví, militantně antifeministického zaměření. Profesí eviluční biolog, zájmově vědecký žvanil. Adultní jedinec s antitheistickými sklony, fanatik antifanatismu, fanoušek antiky.

Fair Warning: Ačkoli je zde žvanivý troll členem výboru Klubu skeptiků Sisyfos a spolku Ateisté ČR, jakož i zaměstnancem Katedry filosofie a dějin přírodních věd PřF UK, názory publikované na tomto blogu jsou výhradně jeho vlastní, a v žádném případě je, pod pohrůžkou umlácení Flegrovou učebnicí evoluční biologie, nelze zaměňovat s oficiálními stanovisky libovolné organizace, v níž kdy figuroval, figuruje, či figurovat bude. Případní udavači nechť se považují za seznámené s faktem, že na mých pracovištích a v zájmových spolcích je moje prořízlá huba známa jen o málo méně než jejich matka.