Jelena Příplatová

Olomouc! Necháte se otestovat?

17. 04. 2015 10:30:54
Tak jsme tady. Zatímco předešlého ročníku jsme se zúčastnili pouze v roli fanouškovské, letos jsme tady služebně, bezmezný obdiv k našemu proroku Richardu Dawkinsovi pochopitelně nehraje vůbec žádnou roli. Každé dopoledne mezi desátou a dvanáctou rodinou sedíme na Horním náměstí v pavilonu RWE a pijeme vám krev. Tedy samozřejmě jsem chtěla říct, že vám odebíráme krevní vzorky, z nichž pak určíme Rh faktor, který vám rovnou můžeme prozradit. Ze zbytku krve pak odebereme krevní plasmu, kterou odešleme do Státního zdravotního ústavu ke stanovení hladiny protilátek proti Toxoplasma gondii.

Ale vy možná budete chtít vědět, co je to vlastně ta Toxoplasma gondii, že? Inu, to je tak. Toxoplasma je jednobuněčný parazit, jehož hostitelem jsou kočkovité šelmy. Do těch se Tosoplasma dostává potravou, tedy například z drobných hlodavců. Drobní hlodavci nepřekvapivě z vidiny sežrání kočkovitou šelmou úplně odvázaní nejsou, a tak je potřeba si je trochu předpřipravit – omezit jejich strach z pachu kočky, zpomalit jejich reakce, a vůbec je přeměnit na kořist dobrovolnou a spolupracující. A přesně to Toxoplasma také dělá, a to nejenom u hlodavců, ale i u jiných teplokrevných obratlovců, tedy i u nás, u lidí.

V naší republice je toxoplasmosou nakaženo zhruba 30% populace, z nichž většina o tom nemá ani tušení. Při nákaze proběhne něco jako nachlazení, Toxoplasma se pak zacystuje v tkáních a začne svoje tiché záškodnictví. Vyloženě nebezpečná není, to jen při akutní nákaze v těhotenství, ale protože nás neloví kočky, ale auta, a aut je čím dál víc, je tento malý záškodník ve skutečnosti poměrně schopným zabijákem.

Pokud chcete vědět ještě víc, a pokud se chcete nechat otestovat, najdete nás dnes 17. 4. a v neděli 19. 4. v pavilonu RWE na Horním náměstí v Olomouci mezi desátou a dvanáctou hodinou dopolední.

Budeme se těšit!

Lenka „Jelena“ Příplatová a vaši pokusnikralici.cz

Autor: Jelena Příplatová | karma: 9.05 | přečteno: 544 ×
Poslední články autora