Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

17. listopad a Santa Claus

Před pěti lety jsem byla požádána Literárními novinami, abych sepsala článek obhajující Santa Clause oproti Ježíškovi - zatímco Ježíška byl ochoten hájit kde kdo, na stranu Santy se nikdo příliš nehnal. Jsme správní vlastenci, ne?

Dneska jsem na svůj starý text zcela náhodně narazila, a tak si říkám, že je možná vhodné jej trochu oživit. Stěžovala jsem si v něm totiž, že se spokojíme s bitkami o Ježíška, jehož pravý původ si ani pořádně nepamatujeme, ale pořádně oslavit vznik Československa či 17. listopad, to už možná ani neumíme, anebo nevíme proč.

Jsem těžký cynik, naplní-li se moje na půl huby pronesená proroctví, jde to s námi z kopce. V dozvucích letošní frašky okolo 28. října vzpomínám na loňskou frašku albertovskou, a vzhledem k zaoceánské tragédii z minulého týdne už jenom čekám, co nám vítr přinese za pár dní. Ivanu Trumpovou snad ne, tu nám přinese leda čert, a naštěstí to ještě chvíli potrvá.

Tak tohle je tedy to vlastenectví? To, co se v rádoby civilizované části světa děje v posledních letech? Xenofobie, protekcionismus a hulvátství? To nás spasí proti cizákům ze Sýrie i z Ameriky,a přivolá nám Spasitele z Ruska a Číny? A státní svátky spojené s hrdými dny našeho státu budeme trávit slovníma přestřelkama o to, kdo má delšího Ovčáčka? Tak jo, tak asi nikdy nebudu vlastenec. Budu si pouštět pohádky o Santovi, péct ateistické perníčky, 28. října číst texty od Masaryka, a 17. listopadu zapálím svíčku za všechnu naději, která z nás za ty roky nějak vyprchala. A třeba sepíšu další text... tentokrát třeba o Svatém Valentýnovi, když už jsem teda ten ateista. Ale teď zpátky za Santou...

S blížícími se vánočními svátky můžeme opět v ulicích zaslechnout rozhorlené projevy na obranu našeho Ježíška, této zaručeně české tradice podle vytlačované jakýmsi americkým zlosynem z reklamy na CocaColu. V boji s americkým nepřítelem svou tradici zcela jistě máme. Zatímco ovšem státem pořádané hony na brouky bramborouky uchlácholily krvelačnost kdejakého amerikobijce, dnešní zasloužená nevraživost vůči introdukovaným severoamerickým rakům omezuje svoji působnost na kruhy přírodovědné. Veřejnost, vědoma si potřeby vnějšího nepřítele, opustila oceán zavlečených organismů a jala se pranýřovat zavlečené svátky v čele s jejich maskotem Santou Clausem. Ovšem jak už to tak bývá, ačkoli veřejnost spokojeně pranýřuje, tetička historie jen pobaveně kroutí hlavou. Jak překvapivě krátká je paměť bojovníků za staré dobré zvyky, si můžeme snadno ověřit letmým pohledem do rodokmene našich dvou nejoblíbenějších nositelů dárků: Zatímco Santa známý pod svými pseudonymy svatý Mikuláš, Sinterklaas či Father Christmas okouzloval Evropu již dávno před reformním hnutím, Ježíšek, tedy Christkind, se narodil v myslích německých protestantů z úzkého kruhu kolem Martina Luthera jako alternativa k Mikulášovi protežovanému zlou katolickou církví. Ani jako reklamnímu výrobku se mu zprvu příliš nevedlo, dokonce i v našich husitských srdcích zdomácněl až v devatenáctém století. Milovaného Mikuláše nakonec sice z našich Vánoc přece jenom vystrnadil, ovšem pouze na začátek prosince.

Santa, který ke svému červenobílému ustrojení přišel, navzdory hojně tradovanému mýtu, dobré půlstoletí před svým prvním angažmá v reklamě na CocaColu, však k mému stromku nepřichází jen z důvodu tradice. Jsem ateistka v notně ateistické zemi, proč bych měla místo pohádkové postavičky obklopené soby s červenými nosy hostit mlékem a sušenkami malého Ježíše Krista? Bodrý fousáč Santa Claus se svým předobrazem v dobrotivém světci ze 4. století našeho letopočtu snad přece jenom více vystihuje podle mne nejpodstatnější účel Vánoc a dalších svátků: rozzářit dětské oči. Jde-li Vám toto doma lépe s pro mne poněkud neuchopitelným Ježíškem, prosím, nechte si jej. Já tu však ráda přivítám dlouho ztraceného navrátilce ze zámoří a snad i trochu americké schopnosti doopravdy slavit – nejen Vánoce, ale i třeba památku zesnulých u nás spojenou především se zástupy truchlících babiček spěchajících zapálit svíčku na hřbitově. Myslím, že národní hrdost a vzpomínku na naši historii bychom mohli daleko spíše zachránit, kdybychom se naučili řádně oslavit třeba vznik Československa, 17. listopad či svatého Václava. Možná by pak i zástupci nejmladších generací tušili, proč že se v ty dny na veřejnosti vlastně objevuje tolik politiků s věnci a falešnou slzou v oku – to by byl, panečku, dárek! 

Autor: Jelena Příplatová | pondělí 14.11.2016 13:44 | karma článku: 10,47 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Jelena Příplatová

Malíř pravěku Zdeněk Burian zřejmě mimoděk pochopil evoluci

Kdo z nás by neměl rád Burianovy obrázky dinosaurů? Jestlipak jste však věděli, že tento plodný a talentovaný malíř - na rozdíl od mnoha současných novinářů, výborně chápal evoluci?

26.11.2017 v 16:07 | Karma: 26,97 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Věda

Jelena Příplatová

Hliník se přestěhoval do vakcín

Proč dnes řada maminek odmítá svoje potomstvo očkovat? Jedním z důvodů je patrně skutečnost, že už kolem sebe vidíme spíše výše uvedený mýtus, nežli potenciální děsivé následky našich "nevinných" dětských nemocí.

24.11.2017 v 8:54 | Karma: 23,17 | Přečteno: 881x | Diskuse| Věda

Jelena Příplatová

Britský důkaz efektivity domácího vzdělávání?

Před pár lety jsem ze zvědavosti (to víte, setkání s kreacionisty občas přerostou únosnou mez) projížděla studie o homeschoolingu v USA. Pokud si pamatuji, vyplývalo z nich rozdělení doma vzdělávajících rodičů zhruba na dvě půle

24.11.2017 v 1:10 | Karma: 14,58 | Přečteno: 833x | Diskuse| Osobní

Jelena Příplatová

Expozice Archa Noemova: Politicky korektní kabinet kuriozit

tl;dr: Expozicí Archa Noemova nás Národní muzeum ujistilo, že jsou jeho odborníci chytří lidé, kteří ovládají řadu dlouhých a obtížných slov, a zároveň vyřešilo tři nejpalčivější problémy své současné existence:

11.11.2016 v 11:27 | Karma: 14,99 | Přečteno: 726x | Diskuse| Věda

Jelena Příplatová

O bozích, skepsi a Grygarech

V posledních dnech se, jako už zhruba po tisící, strhla na facebooku soutěž o nejpravějšího skeptika*. Co to je? To nikdo neví, ale každý na to má vlastní názor a nebojí se ho použít.

1.7.2015 v 1:13 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1352x
Politicky nekorektní internetový troll s biologickým pohlavím ženským, oba, troll i pohlaví, militantně antifeministického zaměření. Profesí eviluční biolog, zájmově vědecký žvanil. Adultní jedinec s antitheistickými sklony, fanatik antifanatismu, fanoušek antiky.

Fair Warning: Ačkoli je zde žvanivý troll členem výboru Klubu skeptiků Sisyfos a spolku Ateisté ČR, jakož i zaměstnancem Katedry filosofie a dějin přírodních věd PřF UK, názory publikované na tomto blogu jsou výhradně jeho vlastní, a v žádném případě je, pod pohrůžkou umlácení Flegrovou učebnicí evoluční biologie, nelze zaměňovat s oficiálními stanovisky libovolné organizace, v níž kdy figuroval, figuruje, či figurovat bude. Případní udavači nechť se považují za seznámené s faktem, že na mých pracovištích a v zájmových spolcích je moje prořízlá huba známa jen o málo méně než jejich matka.