Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma článku? Něco takového v reálu existuje? :-) No prostě buď s vámi lidé souhlasí nebo ne. A tady zjevně nesouhlasí a ani se jim nedivím. Polovina článku se politicky ani tvářit nemusí, je to prostě politikaření. A i kdyby byla druhá půlka sebelepší a sebe-pravdivější, tak ta první zanechá pachuť.

Každopádně žijete v ČR, tedy v zemi Jana Amose Komenského, Jana Husa a dalších křesťanů. Tato zem slaví státní svátky veskrze křesťanské, či křesťanstvím spjaté. Obhajovat cokoliv jiného, než Marry Christmas, je tedy jaksi úplně k ničemu a nemůže to získat jinou, než negativní kritiku.

A kdo chce, má tady možnost se v tom zorientovat:

1) Vánoce - https://en.wikipedia.org/wiki/Christmas

2) Santa Klaus - https://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus

3) Vánoce česky - https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1noce

0 0
možnosti

Přeci jen budu věcnější : Zvolení Trumpa se Vám nemusí líbit, ale nazvat to tragédií Vás řadí na úroveň zpovykaných fracků z amerických univerzit, kteří ani neumí demokraticky přijmout výsledky voleb. Jak americkou, tak českou politickou scénu vidíte nezrale černobíle. Xenofobie u nás prakticky neexistuje - většina Čechů si váží slušného pracovitého Vietnamce, Ukrajince, Roma i Araba. A letošní 28. 10. byl demokratickým střetem názorových skupin naší společnosti. Nebo jste ho chtěla oslavit nošením mávátek?

Christkind není Ježíšek, ale dítě Kristus. Ježíšek by byl Jesuskind. Tak důvěrné oslovení si dovolil snad jen náš národ. Jinde nosí dárky různí strýčkové či skřítci. Sv. Mikulášovi nijak ublíženo nebylo, pouze byl posunut o 3 týdny dopředu. (A kdyby Vám to bylo málo, v prosinci ještě nosily drobné dárky Barborky a Lucky.) A není to jen o dárcích. První betlém postavil František z Assisi, k nám jej přinesli jezuité. A tehdy vznikají i koledy, které se posléze stávají lidovým pokladem katolíků i protestantů. Takže já si rád zaspívám "Narodil se Kristus Pán, radujme se" a Vy ve svém antitheistickém hněvu si zalepíte hrdlo Coca Colou a neceknete ani "Happy Christmas". Pokud upřednostňuje pár desítek let staré sekulární svátky nad staletou univerzalistickou kulturní tradici, tak je to spíš nacionalismus než vlastenectví.

Chtěl jsem si dnes doposlechnou Vaši přednášku o parazitech. Ale musím pár dní počkat až se vzpamatuju z dnešního blogu.

1 0
možnosti

M39i88l35a29n 70R66a64d64e36k

15. 11. 2016 2:12

Ve spanelsku je to nino Jesus, neboli dite Jezis, ci Jezisek

0 0
možnosti

Dosažená karma dokazuje, že článek se příliš nepovedl. To je nejgentlemanštější vyjádření, jehož jsem schopen.

0 0
možnosti

Cosi tam padlo o neúctě k 17. listopadu, ale ve skutečnosti je celé povídání o Santovi naprostá bezhlavá slátanina, takže s tou úctou trochu opatrněji

1 0
možnosti
Foto

Santa není a nikdy nebyl svatý Mikuláš. Šlo o severskou pohanskou tradici, ze které čerpal jak ryze ateistický Santa Klaus (tedy ne Saint Nicolas), tak stejně ryze ateistický Děda Mráz. Pro Vaše poučení: Svatý Mikuláš byl papež a zobrazoval se s křížem a papežskou mitrou. Ne s beranicí a soby.

2 0
možnosti

M68i68l50a34n 43R25a22d72e86k

14. 11. 2016 16:30

Santa je take zobrazeni stareho roku a Jezulatko je rok novy. Santa je take podoba vsech pohanskych bohu v cele Evrope. Cerveny kozich uz mu malovali Rusove, a Cocacola toho dedu jen pouzila.

Jezisek a stromecek je nemeckeho puvodu,mtotez ryba a salat jsou z Rakouska. U nas se podavali sneci, drive kuba a jine co uz nezname

0 0
možnosti

Zaspal jste dobu. My mame ted Santa Zemana.

0 0
možnosti

Na Ježíškovi je nejvíc sympatické to, že nikdo pořádně neví jak vypadá a proto ho taky nikdo nezneužívá k reklamě (na rozdíl od Santa Clause, v jehož oblečku je v období Vánoc v USA kdejaký trouba). :-)

1 0
možnosti

J17i40ř34í 17N49o82s52e81k

14. 11. 2016 13:55

Santa není Mikuláš, a to ani převlečený. Zrodil se nezávisle na tradici jako reklama a stal se tradicí, budiž. Ale proč by měl vytěsňovat starší tradice? Snesu jeho existenci, za plotem, ale ke mně na dvorek ať neleze.

Nevyměňuj staré věci za nové (pokud není důvod).

Tady důvod není.

2 1
možnosti
Foto

Však to je pointa. Ježíšek byla dosazená novota, která měla vytlačit původního Mikuláše / Santu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1352x
Politicky nekorektní internetový troll s biologickým pohlavím ženským, oba, troll i pohlaví, militantně antifeministického zaměření. Profesí eviluční biolog, zájmově vědecký žvanil. Adultní jedinec s antitheistickými sklony, fanatik antifanatismu, fanoušek antiky.

Fair Warning: Ačkoli je zde žvanivý troll členem výboru Klubu skeptiků Sisyfos a spolku Ateisté ČR, jakož i zaměstnancem Katedry filosofie a dějin přírodních věd PřF UK, názory publikované na tomto blogu jsou výhradně jeho vlastní, a v žádném případě je, pod pohrůžkou umlácení Flegrovou učebnicí evoluční biologie, nelze zaměňovat s oficiálními stanovisky libovolné organizace, v níž kdy figuroval, figuruje, či figurovat bude. Případní udavači nechť se považují za seznámené s faktem, že na mých pracovištích a v zájmových spolcích je moje prořízlá huba známa jen o málo méně než jejich matka.